söndag 27 juli 2014

LGBT

Såhär under Pride-veckan och allt det medför, märker jag även hur otroligt konservativt Österbotten verkligen är. Det finns så mycket jag vill säga åt allihop som har en "stenålders" åsikt i dagens stora LGBT-communityt, här i "bibelbältet", som vi ju lever i. Allt kan inte sägas, men jag tänker åtminstone skrapa lite på ytan.

LGBT(Q) betyder alltså Lesbisk, Gay, Bi, Trans och (Questioning). Personligen skulle jag även vilja dela in Trans i transsexuell (de som är födda inom fel könsgrupp) och Transvestit (som klär sig stereotypiskt i motsatta könets kläder utan behov av att byta kön). Sen vill jag även tillägga Asexualitet, som jag märkt att väldigt många glömmer bort totalt, vilket betyder att man ej känner behov av sexuell kontakt över huvudtaget. Pansexuell hör för mig även hit, vilket betyder att en individ älskar en person oavsett kön; man, kvinna eller transsexuell.

Själv har jag under ett par månader haft svårt att sätta mig själv i ett fack, men jag presenterar mig offentligt som bisexuell såsom jag har gjort i några år, åtminstone tills jag grubblat färdigt. Allmänhetens uppfattning om bisexualitet verkar vara att man letar uppmärksamhet, vilket har varit ett hinder för mig och andra bisexuella. Folk blandar ofta bisexualitet med "barsexuell", vilket helt enkelt betyder att man plötsligt känner sig attraherad av samma kön när man är påverkad av alkohol/droger, vilket jag märkt hos otroligt många unga tjejer idag, både här och i andra länder.

Att passa in i ett fack har blivit något så otroligt nödvändigt idag. Man är endera man eller kvinna, tjock eller smal, lång eller kort, blond eller brunett, svart eller vit, gay eller straight, ful eller snygg, bra eller dålig. Jag får en mindre ångest över att jämnt och ständigt försöka passa in i ett fack, för det får ju inte finnas ett mittemellan. En så enkel sak som toaletter, till exempel. Jag hör ju inte ens till damernas eller herrarnas som vissa andra; jag hör hemma på inva-wc. Tänk er då en Transsexuell; att behöva stå framför två dörrar och välja mellan sitt fysiska kön och ens hjärta och själ. Varför inte en allmän wc där vem som helst; barn, kvinna, man, rullstolsburen kan gå och lätta på trycket, utan att någon behöver säga att man är på fel wc.

Det finns så många olika orsaker folk ger för att hata allt med LGBT. Jag har fått för vana att fråga om deras orsaker till detta hat, och mycket har jag hört. "Ja, bara inte de försöker sig på mig så går det!", "det är så onaturligt!", "i bibeln har du svaret", "det är så äckligt!". Allt detta går att svara på, men dessa människor låter sig sällan rättas till av varken vetenskap eller religion, så det känns onödigt att ens försöka upplysa om hur världen funkar i ett ynkligt blogginlägg, som förövrigt skulle skapa grymma debatter här på internet där man kan vara anonym. 

Religion och tro är något jag sällan lägger mig i på grund av att vi ju lever i bibelbältet och jag skulle lätt kunna hamna utanför i samhället, men jag är alltså ateist och har tidigare haft ganska grova diskussioner med både präster, diakoner och "civila kristna", av vilka ingen kunde svara ordentligt på mina frågor. Bibeln verkar ha väldigt många betydelser om man frågar olika människor. Vissa säger att homosexualitet är fel, vissa säger att gud älskar alla. Dock känner jag ett starkt behov av att säga att nästa gång du går nynnandes på "Det är bögarnas fel" av Grotesco, stänger ut människor för att de älskar andra på fel sätt, ropar skällsord efter någon LGBT, skriver en arg artikel i Kyrkpressen, så kan du ta upp en bibel och läsa det femte budordet; Du skall icke dräpa.
Mening: Vi skall frukta och älska gud, så att vi inte skadar vår nästas liv eller vållar honom lidande, utan hjälper och bistår honom i alla faror och livsbehov.
Här tänker jag även nämna min egen åsikt om människors religionsuppfattning; om din tro tillåter dig att prata ont om eller skada en annan människa medan gud tacksamt klappar dig på axeln, så är det verkligen inte en god gud du tillber.

Hatbrott är något jag är otroligt rädd för; både för mig själv och alla bekanta som tillhör LGBT. Att fysiskt skada eller till och med döda någon pga deras sexualitet är något av det vidrigaste och äckligaste en individ kan göra. Ska jag vara ärlig är detta anledningen till att jag och mina vänner inte deltog i Pride-festivalen detta år. Jag är arg över att jag och andra som mig ska vara rädda för möjligheten att bli ett mål för hatbrott pga att jag stödjer en sådan självklar sak som tillåtelse att älska vem man vill. Jag är arg på alla de som hotade att åka och ställa till med en scen på Jeppis Pride.
Jag är arg över att föräldrar stänger ute sina barn för att de kommit ut som något annat än "det normala". Jag är arg över att jag inte får pussa på vem jag vill utan att behöva placera mig i ett fack. Jag är arg över alla de stackars människor som måste hata för att själva kunna älska.

Det finns ett par personer som säger att Pride är onödigt, att heterosexuella har ju ingen festlighet till för dem. Som svar säger jag såhär; Pride är till för heterosexuella, homosexuella, bisexuella, transsexuella och alla andra människor i världen. Vi stödjer varann, vi gläds tillsammans, vi firar att vi äntligen fått en fristad där ingen har någonting att säga till om hur eller vem vi är, vi protesterar mot lagen som förbjuder kärleken och äktenskapet mellan två förälskade människor, vi firar helt enkelt den korta tiden vi har där fördomar inte finns. Folk har sagt till mig att årets Pride var alltför uppblåst, att det är löjligt hur marknadsfört det är osv. Då vill jag påminna om att det är första året i Jakobstad och det är en stor händelse i lilla Österbotten, precis som Juthbackamarknaden eller Jeppis Dagarna, och alla visste inte ens om det, så överreklamerat är det absolut inte!

Det jag vill få sagt i grund och botten är att åsikter har vi alla. Men om du tycker att du har rätt att fysiskt eller mentalt skada och såra en annan människa för att de enligt dig ser ut, beter eller klär sig fel, så är du absolut inte värd min eller någon annans tid. Vi lever i en värld där allt ska delas in i fack, och vi lever i en tid där vissa fack anses fel och borde utplånas. Pride behövs för att lyfta fram alla fackens behov av stöd och frihet, inte bara LGBT, utan människoraser, folk med fysiska hinder och alla andra minoriteter som majoriteter i vårt samhälle. Vi lever alla på lånad tid, och det faktum att du med hatord eller käftsmällar stolt visar att en del av oss inte har rätt till samma glädjeämnen i livet som dig, gör dig till en dålig medmänniska utan sympati för de som kämpar varje dag för jämnställdhet och likvärdighet.

Min dröm är att vi inte ska behöva Pride; att varken jag eller någon annan ska behöva kryssa i en ruta om jag är intresserad av män eller kvinnor, att varken jag eller någon annan ska behöva stå och fundera vilken wc jag ska gå på, att varken jag eller någon annan ska behöva höra när någon förklarar hur äckligt det var "när två bögar var med i Bonde söker fru".
Min dröm är att ett barn öppet och stolt ska kunna berätta om sin första kyss om det så var med en samkönad eller ej, att kunna se en kär vän byta ringar och kyssar i kyrkan med sitt livs stora kärlek, att kunna adoptera ett barn i nöd och ge det det kärleksfulla hem det behöver, att våga gå hand i hand med den man älskar, att en tonåring ska kunna berätta om sina tankar och rädslor och få stöd från sin familj.

Alla har vi någon gång varit kär. Tänk dig då att denna underbara människa som är allt du någonsin önskat är av samma kön eller tillhör en sexuell minoritet, och hela din värld rasar ner och du blir livrädd. Tänk dig att se dig själv i spegeln och känna att det inte är du, du hör inte hemma i den här kroppen och din största önskan i livet är att vakna upp som det andra könet. I båda situationer fyller ångesten din dag, och du har ingen aning om vad som händer eller varför.
Du har kanske hela livet fått höra hur äckligt och fel det är, kanske du sagt något och dina föräldrar dragit dig till kyrkan för att be gud om förlåtelse och berättat för dig hur oacceptabelt det är och du inser att du har ett val; du kan hålla det hemligt för resten av ditt liv och leva ensam eller med en människa du inte älskar, eller så kan du berätta för din familj och vänner och riskera att bli utslängd, misshandlad eller mobbad för resten av ditt liv.
I bästa fall så berättar du och folk accepterar dig, och du kan leva precis som du velat sedan du var liten och ditt liv får samma värde som alla andras; du känner äntligen en tacksamhet för livet du en gång fått.
I värsta fall berättar du och blir slagen, utstängd ur samhället, folk skriker skällsord åt dig på gatan, du tvingas flytta någonstans där ingen känner dig, din familj slänger ut dig hemifrån och vägrar prata med dig. 

Att kunna älska en annan människa är viktigt, att kunna älska sin kropp är viktigt och att kunna ha en egen åsikt är viktigt. Men att öppet sprida hat mot en annan människa eller minoritet är absolut inte okej. Du får absolut ha din åsikt, men du får inte skada en annan människa varken fysiskt eller psykiskt, och du får under INGA omständigheter låta dina egna barn växa upp med tron att LGBT är fel och onaturligt, för du har ingen som helst rätt att förbjuda och motsäga ditt barns eller en annan människas möjlighet att älska en annan. Ditt barn, din vän eller din familjemedlem kan också i hemlighet vara LGBT, och om du öppet sitter och skäller ner dessa så säger du det även till ditt barn, din vän eller din familjemedlem och du har ingen aning om vad det kan ställa till med. Folk i "garderoben" är ytterst sårbara, rädda, oförstådda och ofta deprimerade, och då behöver de allt stöd de kan få. Det finns alltför många LGBT som inte klarar av pressen, och de väljer att ta sitt liv.

Hatet och missförståndet mot LGBTQ ska och kommer att sluta, men det är en lång väg och det är vi unga och lärande människor som har möjligheten att ta ett litet steg till mot en fridfull, hatfri och kärleksfull värld. Alla ska vi lära av varandra, och få verkar förstå hur det känns att vara LGBTQ; speciellt på en så liten plats som Österbotten där alla känner alla.
Allt jag önskar är att varje människa ska få gifta sig, varje människa ska få leva utan förtryck från de som betyder mest, varje lyckligt par ska få ha en möjlighet till ett barn att älska och se växa upp, varje människa ska få gå öppet på gatan utan rädsla för att bli nerslagen, alla ska ha en rätt att få klä sig som de vill och ha tillåtelse att ändra sin egen kropp om det berättigar dem möjligheten till att älska sig själv som den värdefulla människa den är. Vi har alla en rätt att vara lyckliga. Personligen har jag grymt svårt att stå och se på när de runt omkring mig lider, och jag gör allt som står i min makt för att de ska må bra.


Nedan följer olika hjälpredskap för dig som just nu blir dåligt behandlad för att du är som du är. Mitt hjärta finns hos alla ni som blir utslängda, utstängda, misshandlade, hotade, mobbade och kritiserade för något ni inte kan göra något åt. Det läggs alldeles för liten vikt på unga i nöd, och ännu mindre görs för att hjälpa dem.

Jag ber dig från djupet av mitt hjärta att söka hjälp om du mår dåligt, om du är i garderoben eller du känner någon i sådana situationer. Du har en rätt att få leva så som du är.


BEHÖVER DU HJÄLP? HÄR FINNS LÄNKAR.
http://www.decibel.fi/hjalp/
http://hbtheder.se/lankar

VILL DU FRÅGA NÅGOT? DECIBEL.FI SVARAR PÅ DINA FRÅGOR. 
http://www.decibel.fi/vaga-fraga/stall-en-fraga

THE TREVOR PROJECT ÄR EN OTROLIG ORGANISATION I USA SOM GER 41 000 SJÄLVMORDSBENÄGNA HBTQ-UNGDOMAR HJÄLP OCH STÖD VARJE ÅR. HÄR KAN DU FRÅGA OM HJÄLP, LÄSA OM DERAS UNDERBARA VERKSAMHET ELLER DONERA.
http://www.asktrevor.org (på engelska)


Om du själv eller någon du känner mår väldigt dåligt och du är rädd att du eller någon du känner kommer att skada sig eller uppbringa andra krissituationer för dig eller andra, har du alltid rätt att ringa nödnumret på 112. Ett av mina intressen är att se på olika Youtubers/vloggare. Dessa är ett par av de LGBT-youtubers (finns många) som jag tror kan hjälpa er om ni inte har möjlighet att prata med en annan LGBT. Många av dem har berättat hur deras familj reagerade, deras könsbyten, hur det var att komma ut och hur det är att vara en ung LGBT:
Hannah Hart, homosexuell kvinna: http://youtube.com/harto
Tyler Oakley, homosexuell man:
Miles Jai, homosexuell man:
Gigi Gorgeous, transsexuell man-till-kvinna:
Princess Joules, transsexuell man-till-kvinna:
Rosie och Rose, homosexuellt gift kvinnopar:
Michael Buckley, homosexuell gift man:
Kingsley, homosexuell man:Jag ber er även att dela med er av era åsikter om dessa lite djupare inlägg; är det något du vill att jag ska skriva om? Vill ni ha översättningar till finska/engelska? Era åsikter är guld värda!


- Hoppas ni gillade mitt nya inlägg!
- Var vänliga och kommentera om ni har rubriker, ämnen eller frågor jag ska skriva om.
- Jag har även lagt till en donationsknapp här till höger som hjälper mig att hålla bloggen igång med allt vad det innebär! Just nu siktar jag på en ny URL med hjälp av donationerna.
- Länkar till bloggens fb-sida, ask.fm m.m. finns också till höger!
- Under alla inlägg finns reaktionsknappar ni kan klicka i för att visa vad ni tyckte om mitt inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna en kommentar!